DMV Test Questions About Alcohol and Drugs

Friends drinking - Copyright: rido

New DMV Test Questions for 2016

Expect to see a greater emphasis is on understanding your State’s drinking and driving laws on the new DMV permit and driver’s license tests for this year.

Drunk driving has been a major traffic problem in United States and elsewhere for long time. Alcohol and drugs is not only a problem for the drunk driver, they increase the risk of serious injuries and death for everyone on the road.

Overall, about 30 percent of all vehicle deaths are tied to drunken driving. Even if drunk driving and fatalities have declined over the past 10 years, numbers are still high. As many as 20 percent of all drivers admit that have been driving after drinking alcohol at least once during a period of one year. Other studies show that nearly one million teens drive while under the influence of alcohol each year.

Ace the DMV test

Some states have special Alcohol and Drugs Awareness classes as part of the prerequisites for a learner’s permit. In other states, the Department of Motor Vehicles is putting more focus on alcohol in the Driver’s Manual or Driver Handbook, and consequently add more questions about this subject on the written DMV test.

This means you should expand your knowledge about alcohol and drunk-driving laws and prepare yourself with more practice questions.




Understand the Physical Effects of Alcohol

Just because you know that drinking and driving is dangerous, doesn’t mean you will master the questions on the DMV test. It is important that you put some effort into understanding what actually happens in your body when you drink. Among other things you should know that alcohol is a depressant, not a stimulant. It slows you down. The first thing to go is usually your reflexes and your judgment.

Understand Blood Alcohol Concentration

Once alcohol enters your body it goes directly up to your brain and into your blood stream. There is no way to get rid of the alcohol or to reduce the alcohol concentration in your blood quickly. Your body and liver can only handle so much alcohol at the time. Cold showers or black coffee will not help you to sober up faster. Only time will. (They love that question on the DMV tests, so prepare for it!)

Know the Law

The legal BAC limit (.08 percent) is only one-way to get convicted of drunk driving. Drugs in your blood or a testimony of the arresting police officer may be enough for a conviction, even if you are below the legal limit. Does that come to a surprise to you? Well, it does to a lot of people taking the real DMV knowledge test.

You should also understand what the Implied Consent Law means and what happens if you refuse to take a test to measure how much alcohol is in your blood or breath.

Other laws to pay attention to is the open-container law and the zero-tolerance law. You will find them described in most driver manuals.

Hera are Some Examples of Common DMV Questions about Alcohol

Question 1: What does alcohol do to your driving skills and reaction time?
  • A. It helps driving skills but harms your reaction time.
  • B. It helps your reaction time but harms driving skills overall.
  • C. It harms both driving skills and reaction time.
  • D. It has no effect on either driving skills or reaction time.

ANSWER: C. Alcohol is a depressant. It slows your brain and your reactions, and it harms your driving skills.

 

Question 2: The Blood Alcohol Concentration (BAC) depends on each of the following, EXCEPT:
  • A. Body weight.
  • B. How physically fit a person is.
  • C. Time spent drinking.
  • D. The amount of alcohol consumed.

ANSWER: B. Blood Alcohol Concentration (BAC) depends mainly on body weight, time spent drinking, and amount of alcohol. It doesn’t matter how fit you are.

 

Question 3: Which of the following is the only thing that will help you sober up after drinking alcohol?
  • A. Time.
  • B. Vitamins.
  • C. Plenty of water.
  • D. A cold shower.

ANSWER: A. Because your liver oxidizes alcohol at a constant rate (about 1 drink per hour), nothing but time will sober you up.

 

Question 4: Which of the following statements is true about Blood Alcohol Concentration (BAC)?
  • A. A chemical test for BAC is needed for an alcohol conviction.
  • B. BAC levels are quickly reduced by eating food or drinking coffee.
  • C. BAC levels can be measured by breathalyzers or blood samples.
  • D. Exercise increases Blood Alcohol Concentration.

ANSWER: C. Breathalyzers indirectly measures Blood Alcohol Concentration by estimating the amount of alcohol on the subject’s breath. Blood Alcohol Concentration can also be measure by a urine sample or blood sample.

 

Question 5: What kinds of drugs, other than alcohol, can affect safe driving?
  • A. Allergy medicines.
  • B. Cold remedies and cough syrups.
  • C. Marijuana.
  • D. All of the above.

ANSWER: D. Some allergy remedies, cough syrups and cold pills which you can buy without prescription contain codeine, alcohol, antihistamines or bromides which all can affect safe driving. Studies also show that users of marijuana are unsafe drivers and have more arrests for traffic violations than other drivers.

 

Question 6: What is true about the combined effects of alcohol together with other drugs?
  • A. The effects of alcohol are usually eliminated.
  • B. The effects are usually less severe than alcohol or drugs used alone.
  • C. The effects can be eliminated by plenty of fresh air.
  • D. The effects are often multiplied.

ANSWER: D. When alcohol is used together with other drugs, effects are often multiplied. They can produce dangerous effects on the mind and body, sometimes resulting in death.

 

Question 7: To be convicted of drunk driving in any State when you are 21 years of age or older, your Blood Alcohol Concentration (BAC) MUST be:
  • A. At least .08 percent.
  • B. At least .05 percent.
  • C. At least .10 percent.
  • D. None of the above.

ANSWER: D. The legal limit for adults is .08 in all States. However, any amount of alcohol is likely to impair your driving ability. Drugs in your blood or a testimony of the arresting police officer regarding your driving performance may be enough for a conviction.

 

Question 8: What happens to your driver’s license if you refuse to take a chemical test (breath or blood)?
  • A. Your will lose your privilege to drive.
  • B. Nothing, since you cannot be convicted of drunk driving.
  • C. Nothing, unless you are later convicted in court.

ANSWER: A. A refusal means your license will be taken away (administrative penalty).

 

Question 9: Driving under the influence of alcohol or other drugs may result in:
  • A. Imprisonment.
  • B. A fine.
  • C. Loss of driving privilege.
  • D. All of the above.

ANSWER: D. In all States you risk the loss of your driving privilege, mandatory fines, and imprisonment.

 

Question 10: What is true about drinking coffee after you have been drinking alcohol?
  • A. It allows you to sober up more quickly.
  • B. It has no effect on your Blood Alcohol Concentration (BAC).
  • C. It cancels the effect of the alcohol.
  • D. None of the above.

ANSWER: B. Drinking coffee has no effect on your Blood Alcohol Concentration (BAC). Because your liver oxidizes alcohol at a constant rate (about 1 drink per hour), nothing but time will sober you up.

 

Question 11: A driver who is taking a non-prescription drug should:
  • A. Make sure he or she knows the side effects of the drug before driving.
  • B. Drive only during daylight hours.
  • C. Only drive if he or she does not mix the drug with alcohol.
  • D. Drive slower than other traffic and stay off high-speed roadways.

ANSWER: A. Make sure you know the side effects of any drug before driving. Check labels or talk to doctor or pharmacist.

 

Question 12: On average, the human body can dispose of the alcohol in one standard drink in about:
  • A. Five minutes.
  • B. Three hours.
  • C. One hour.
  • D. 15 minutes.

ANSWER: C. The human body can dispose of the alcohol in one standard drink in about one hour.

 

Question 13: What is true about drinking just one drink of alcohol?
  • A. It can affect your driving.
  • B. It helps you stay awake and active.
  • C. It improves your judgment.
  • D. It reduces side effects of drugs.

ANSWER: A. Any amount of alcohol is likely to impair your driving ability. One drink may be enough.

 

Question 14: Drinking alcohol and driving is:
  • A. Only dangerous to the driver who drinks.
  • B. Always safe if you only have a one or two drinks.
  • C. A major traffic safety problem.
  • D. Always allowed, as long as your Blood Alcohol Concentration (BAC) is below .08.

ANSWER: C. Alcohol is the most dangerous and widely used drug in the United States today. It is a major traffic safety problem to all drivers, not only dangerous to the driver who drinks.

 

Question 15: Which of the following is a likely effect of drinking alcohol?
  • A. Poor judgment of distances and speed.
  • B. Increased concentration and alertness.
  • C. Color blindness.
  • D. Smoother coordination and driving skills.

ANSWER: A. Alcohol impairs judgment and vision. It becomes harder to judge speed and distances.

 

Want more practice questions? Try: Driver’s Prep





Photo credit: Rido

2 Comments on "DMV Test Questions About Alcohol and Drugs"

  1. question #7 is incorrect because you can be convicted in CALIFORNIA with a “BAC OF .O8% or higher” on page 97 of the California driver. handbook. You list the correct answer for question #7 as “none of the above.”

    Please contact me if I am incorrect.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*