DMV Test Questions about Pavement Markings

DMV Questions about Road Markings - FreeDMVTest.info

DMV Test Questions about Yellow and White Lines

Question 1: Yellow lines on the pavement:

  •   A. Separate traffic going in the same direction
  •   B. Mark carpool lanes and evacuation routes
  •   C. Indicate a school zone or school bus stop
  •   D. Separate traffic going in the opposite directions

ANSWER: D. Yellow lines mark the center of the road and separate traffic going in opposite directions. A yellow line should always be on your left side. If a yellow pavement marking is on your right, you are going the wrong way.


Cars moving in the same direction are separated by

Question 2: What pavement markings separate lanes with traffic going in the same direction?

  •   A. White lines
  •   B. Yellow broken lines
  •   C. Yellow solid lines
  •   D. Red lines

ANSWER: A. White lines separate lanes going in the same direction. They may be broken/dashed, solid, or double solid.


Question 3: What line is used to mark the road edge on your right side?

  •   A. A white solid line
  •   B. A yellow broken line
  •   C. A white broken line
  •   D. A yellow solid line

ANSWER: A. White solid lines mark the road edge on your right-hand side.

Remember: White lines separate traffic going in the same direction and mark the road edge. Yellow lines mark the center of the road and separate traffic going in opposite directions.


DMV Test Questions about No-passing Zones

Pavement markings - A double yellow line

Question 4: It is against the law to cross a double solid yellow center line:

  •   A. To make left turn from a driveway
  •   B. To pass another car
  •   C. To make a left turn into a private road
  •   D. All the above

ANSWER: B. Pavement markings with a double solid yellow center line marks a no-passing zone. Traffic from either direction is prohibited from drive to the left of the double solid yellow line to pass other vehicles. The line may be crossed to turn into or from a driveway, private road or an alley. You may normally also cross the line when an obstruction makes it necessary to drive to the left of the line.


When you want to pass another vehicle - freedmvtest.info

Question 5: When can you cross yellow center lines to pass another vehicle?

  •   A. There are two solid yellow center lines and no oncoming traffic
  •   B. Your side of the road has a solid yellow center line
  •   C. There are two solid yellow center lines and your speed is less than 25 mph
  •   D. Your side of the road has a broken line

ANSWER: D. Where there is one solid yellow line and one broken yellow line, traffic traveling adjacent to the broken line may pass other vehicles with care, but traffic traveling adjacent to the solid line is prohibited from passing.


DMV questions about pavement markings - A yellow broken line - freedmvtest.info

Question 6: In this picture, car A may pass the vehicle ahead:

  •   A. Only if car A uses the horn
  •   B. Only if car B is moves to the side
  •   C. Only if the way is clear
  •   D. Under no circumstances

ANSWER: C. You may drive to the left of a yellow broken line if the way is clear.


DMV Test Questions about White Lines

Pavement markings with a solid white line between lanes - freedmvtest.info

Question 7: If you are traveling on a road with solid white lines between lanes of traffic, you should:

  •   A. Not pass other vehicles for any reason
  •   B. Not cross lines unless it is necessary
  •   C. Cross lines if the way is clear
  •   D. Stay in your lane under all circumstances

ANSWER: B. Pavement markings consisting of solid white lines mean that changing lanes is discouraged. Stay in your lane unless it is necessary to cross lines to avoid danger.


What does a double solid white line between travel lanes mean?

Question 8: What does a double solid white line between travel lanes mean?

  •   A. Crossing the line is prohibited
  •   B. You must exit the highway
  •   C. Crossing the line is allowed, but discouraged
  •   D. Passing other vehicles is prohibited

ANSWER: A. A double solid white line separates two lanes of traffic going in the same direction. Crossing a double solid white line is not allowed.


Other Pavement Markings

A center lane with a normal broken yellow line and a normal solid yellow line on each side

Question 9: A center lane with a normal broken yellow line and a normal solid yellow line on each side indicate:

  •   A. An evacuation lane
  •   B. A shared left turn lane
  •   C. A median that must not be crossed
  •   D. A carpool lane

ANSWER: B. A center lane with a normal broken yellow line and a normal solid yellow line on each side indicate a two-way left-turn lane (also called a shared left turn lane).


Question 10: A shared center lane for turning can be used:

  •   A. For passing slower vehicles
  •   B. For both left and right turns
  •   C. By traffic from both directions
  •   D. For parking

ANSWER: C. This lane is used by traffic in either direction as part of a left-turn maneuver. It cannot be used for right turns!


Lanes marked on both sides by double-broken yellow lines

Question 11: Lanes marked on both sides by double-broken yellow lines are:

  •   A. Reversible lanes
  •   B. Emergency lanes
  •   C. Carpool lanes
  •   D. Turn lanes

ANSWER: A. Reversible travel lanes are designed to carry traffic in one direction at certain times and in the opposite direction at other times. These lanes are usually marked by double-dashed yellow lines. Before you start driving in them, check to see which lanes you can use at that time.


Learn more about Pavement Markings and What They Mean at Driver’s Prep!


State DMV Tests

Be the first to comment on "DMV Test Questions about Pavement Markings"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*