Road Sign Shapes Test for Your Permit

Learn road sign shapes for your permit test

Permit Test Questions – Road Signs

A thorough knowledge of road signs and road markings is a must for all drivers. Do not assume that you only need to learn the few signs included in your driver’s manual.

In addition to becoming familiar with individual signs and their meaning, you must also recognize road sign shapes and colors, because both are coded to the sign’s type of message. Expect such questions to appear on your permit practice test and on your final written DMV test.

Here are a few examples of such road sign shapes test questions. Study the road sign shapes and colors carefully!

Road Sign Shapes Test Based on Real DMV Questions


Question 1: What does a red and white triangular sign at an intersection mean?
  • A. Slow down and be prepared to stop if necessary.
  • B. Always come to a full stop at the intersection.
  • C. Speed up as you cross the intersection.
  • D. You cannot make a turn at the intersection.

ANSWER: A. A red and white triangular sign at an intersection is a Yield sign. The three-sided red yield signs mean you must slow down and be ready to stop to let any vehicle, bicyclist, or pedestrian pass before you proceed.

 

Question 2: Which sign has the rectangular shape?
  • A. School crossing sign.
  • B. Railroad crossing sign.
  • C. Stop sign.
  • D. Speed limit sign.

ANSWER: D. The rectangular shape is used for regulatory signs and guide signs. A speed limit sign is an example of a rectangular regulatory sign.

 

Question 3: What shape and color is a railroad crossing warning sign?
  • A. Five-sided and yellow.
  • B. Round and yellow.
  • C. Diamond shaped and orange.
  • D. Square and white.

ANSWER: B. Circular (round) signs with yellow background mean there is a railroad crossing ahead. It alerts you to use caution, watch for trains., and be prepared to stop, if necessary.

 

Question 4: A diamond-shaped sign is a:
  • A. School crossing sign.
  • B. Railroad crossing sign.
  • C. Hazard warning sign.
  • D. Speed limit sign.

ANSWER: C. Four-sided diamond-shaped signs warn you of specific road conditions and dangers ahead. Most warning signs are diamond shaped.

 

Question 5: Which is the background color of warning signs that indicate general hazards ahead?
  • A. Green.
  • B. Yellow.
  • C. Red.
  • D. Blue.

ANSWER: B. Yellow is used for general warning and advisory of unexpected roadway conditions. You are approaching an especially hazardous location or a place where there is a special rule.

 




Question 6: What is the shape and color of a sign that shows you the distance to the next exit?
  • A. Rectangular with green background.
  • B. Square with white background
  • C. Rectangular with blue background
  • D. Triangular with black background.

ANSWER: A. Destination and distance signs are rectangular with green background with white lettering.

 

Question 7: You see an orange diamond-shaped road sign from a distance. What should you expect ahead?
  • A. A school zone.
  • B. A railroad crossing.
  • C. A work zone.
  • D. A traffic incident.

ANSWER: C. Orange is used as a background color for construction and maintenance warning signs. They alert you to possible dangers ahead due to construction and maintenance projects.

 

Question 8: What shape is a road sign that tells you there is a school crossing ahead?
  • A. Five-sided.
  • B. Four-sided.
  • C. Eight-sided.
  • D. Round.

ANSWER: A. School crossing signs in United States are five-sided. When you see a five-sided sign, you are near a school or a school crossing.

 

Question 9: A regulation sign is normally what shape?
  • A. Three-sided pennant.
  • B. Four-sided diamond.
  • C. Circular.
  • D. Vertical rectangle.

ANSWER: D. Regulation signs are normally white rectangles with black letters or symbols, but some may have other shapes, and some can use red letters or symbols. The stop sign is an example of a regulatory sign with a different shape.

 

Question 10: You see a sign with this shape from a distance. What should you expect ahead?

US Road sign shape

  • A. School zone.
  • B. No-passing zone.
  • C. Road works.
  • D. Toll road.

ANSWER: B. This three-sided sign is shaped like a pennant. It is yellow with black wording. The sign will appear on the left side of a two-lane, two-way roadway. It is posted at the beginning of a no-passing zone where no-passing pavement markings are also used.

 

Question 11: What does a rectangular shaped road sign mean?
  • A. Yield.
  • B. Stop.
  • C. Railroad crossing ahead.
  • D. Regulation or guidance.

ANSWER: D. The vertical rectangle usually indicates a regulation, something you must or must not do. The horizontal rectangle is often used for guide signs that shows directions to nearby cities, motorist services, or points of public interest.

 

What does a rectangular shaped road sign mean?





Learn More about Road Sign Colors

  Road Sign Colors – DMV Test Questions for Your Permit

3 Comments on "Road Sign Shapes Test for Your Permit"

  1. THIS HAS BEEN HELPFUL AS A REFRESHER

  2. Good refresher. ? 10 shows a 4 sided figure, answer says 3 sided

    • Thank you for letting us know, Marilyn, and sorry for any inconvenience!

      Image was corrupt (it was only the alternate text that showed – in a square). It is now fixed!

      Thanks again.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*